Monday, December 20, 2010

Cili & Bendi Update Dis 2010

Kami menanam cili dan bendi di tapak tanaman nangka madu, cili dan bendi ditanaman di atas batas yang dibina antara baris² tanaman nangka madu. Selain itu ini adalah projek 2 dalam 1 dimana tanaman bendi ditanam antara pokok cili.


Pemandangan di tapak projek

Cili

Cili mula dipetik untuk pertama kalinya pada hari semalam, untuk kutipan kali pertama hampir satu bakul (35 kg) dipetik. Banyak lagi buah cili yang masih hijau dan ia menjadi merah dalam masa terdekat ini. Walaupun ditimpa hujan setiap hari pokok cili masih berkeadaan baik dan buahnya pula besar dan licin. Harga ladang untuk cili pula sekitar RM4 untuk 1 kg. Mengikut maklumat daripada tauke² pasar borong Selayang pada masa sekarang terdapat lambakan cili daripada negara China yang dibawa masuk ke negara ini. Disebabkan lambakan cili daripada negara China harga cili yang sepatutnya tinggi pada masa sekarang mungkin sekitar RM6 hingga RM7 jatuh kepada RM4 sahaja. Kami tetap optimis bahawa cili yang kami hasilkan akan mampu bersaing dengan cili daripada negara China kerana cili kami lebih berkualiti daripada mereka. Kami menjangkakan hasil cili akan dapat dipetik sekitar 200kg setiap hari.

Bendi

Tanaman bendi telah mula dipasarkan hasilnya pada 2 minggu yang lepas, pertumbuhan bendi amat baik dan ada sesetengah pokok bendi tumbuh meninggi dan sukar untuk memetik buahnya. Disebabkan kekurangan pekerja kami tidak dapat memetik keseluruhan kawasan tanaman bendi, dimana kami terpaksa membiarkan sahaja bendi pada pokok kerana kesuntukan masa. Pada setiap hari kami mampu memetik hasil sekitar 200kg sahaja, harga ladang untuk bendi pula ialah sekitar RM2.50. Kawasan tanaman bendi agak semak kerana disebabkan hujan yang selalu turun menyebabkan rumput cepat tumbuh.


3 comments:

Bangchik and Kakdah said...

tanaman sihat dan segar....

tobie said...

Salam tuan...
Benih bendi jenis apa? Daunnya nampak runcing dan panjang.

Anonymous said...

as salam.... semua hasil tanaman hantar sendiri ke pemborong atau ada pemborong ambil sendiri...

Related Posts with Thumbnails