Tuesday, March 10, 2009

Kaze Kitta...Zannen Deshita.. (Ribut Telah Melanda..Sayang Sekali)

Tragedi pada 6 mac....9.00 malam, jumaat malam sabtu ribut yang kuat beserta hujan yang lebat telah memusnahkan semua tanaman peria kami. Di mana kesemua pokok dan pancang / junjung telah tumbang menyembah bumi. Disebabkan oleh ribut yang sangat kuat itu, Boleh dikatakan tanaman peria tersebut tidak dapat diteruskan lagi "total lost". Sehingga hari ini iaitu 20 hari keluaran hasil kami telah berjaya mengeluarkan sebanyak 336 bakul (13,440kg) iaitu (25% daripada jumlah sasaran) dan berdasarkan keadaan semasa.. kami mensasarkan keluaran hasil mampu mengeluarkan hasil selama 60 hari lagi dan sebanyak 20,000kg - 30,000kg peria mampu dihasilkan lagi. Oleh disebabkan kejadian malang itu pihak kami kerugian sebanyak RM40,000 - RM60,000 (boleh dapat sebiji kereta tu...hehe).

Kejadian ribut ini sedikit sebanyak mengikis semangat kami, di mana sebelum ini pelbagai dugaan telah kami hadapi tetapi dugaan kali ini yang paling besar dan sangat memberi kesan kepada kami. walaupun ini kali pertama kami menanam peria, peria yang dihasilkan kali ini sangat memuaskan hasilnya di mana pada hari terakhir iaitu pada hari jumaat 6 Mac sebanyak 54 bakul (2,160kg) pada hari itu sahaja dan pengeluaran seterusnya juga dijangkakan akan bertambah dari masa ke semasa.... tapi apakan daya ia musnah begitu sahaja.

Mengikut kata 2 orang pekebun cina yg melawat kebun kami, buah peria kami terlalu banyak mengeluarkan hasil. Kata mereka lagi, kebiasaannya untuk keluasan 2 ekar keluaran hasil untuk setiap 2 hari ialah 800kg hingga 1,000kg tetapi pihak kami mengeluarkan 2,000kg. Oleh itu buah yg banyak menjadi faktor penyumbang kepada kejadian tersebut ini kerana pokok terlalu berat di anggarkan 10 tan berat buah peria pada junjung semasa kejadian tersebut.

Sebelum ini pernah juga terlintas di fikiran kami tentang kemungkinan berlaku kejadian seperti ini, kami telah bertindak lebih awal dengan menambah bilangan kayu sokongan, menambah bilangan dawai pengikat, menggantikan kayu yg lama dengan yg baru dan sebagainya...tetapi nasib tetap tidak menyebelahi kami........kami tidak mampu untuk melawan kehendak takdir. Sedikit sebanyak kejadian ini memberi pengajaran yang berguna kepada kami, supaya lebih bersedia di masa-masa akan datang.

Pada masa sekarang kami sedang memungut buah peria yang masih boleh dijual. Walaupun sudah 3 hari kejadian berlaku pokok peria masih lagi subur dan tidak rosak cuma masalahnya adalah amat sukar untuk kami menaikkan pokok tersebut kerana ia terlalu berat. Kemungkinan besar pokok peria tersebut akan dimusnahkan dalam masa terdekat dan digantikan dengan tanaman lain.
.
keseluruhan kawasan tanaman peria musnah
.
.
kerja-kerja mengutip sisa buah peria
..
.
kerja mamasukkan peria ke dalam bakul
.
.
hanya 50 bakul (2,000kg) setakat hari ini
berjaya dikeluarkan daripada runtuhan
.
.
buah peria yg banyak dan berat menjadi faktor
penyokong kepada kejadian ini.
.
.

video selepas kejadian ribut
.
.

4 comments:

Anonymous said...

Semoga tabah menghadapi ujian dan semoga Allah gantikan dengan rezeki dan keuntungan yang berlipat ganda.

Selamat maju jaya.

Permata Agro said...

Salam...harap tabah menghadapi ujian...sekurangnya,anda dah dapat suatu iktibar daripada kejian tersebut...

Semoga terus 'success' dalam bidang pertanian..

Taufiku San said...

terima kasih azlan dan penawar rindu atas sokongan anda semua....

Yc chaa said...

ada tanam peria lg x?
whatsapps 0149862092

Related Posts with Thumbnails