Friday, September 2, 2011

Tanaman Terung Bulat - Update Sept 11

Tanaman terung bulat ditanam seluas 4 ekar dan telah mengeluarkan hasil hampir 2 minggu, kutipan terakhir ialah sebanyak 31 bakul (1,240 kg) iaitu pada hari terakhir puasa yang lalu. Keluaran hasil dijangka akan terus meningkat dari masa ke semasa. Sasaran pengeluaran kami ialah sebanyak 25 bakul hingga 30 bakul setiap hari dan kami juga berharap tanaman ini mampu mengeluarkan hasil tanaman sehingga awal tahun hadapan. Ini adalah kali pertama kali menanam terung bulat dengan skala yang besar, pengalaman menanam terung mini pada musim yang lepas banyak memberi kami pengalaman yang berguna dan cuba memperbaiki kelemahan² tersebut pada tanaman terung bulat ini.Status Semasa Projek

Pada masa sekarang kami sedang giat melakukan kerja² pembersihan dan penyediaan tapak di tapak projek di TKPM Serengkam, Maran. Sebuah traktor telah dihantar ke sana untuk melakukan kerja² tersebut. Kerja² yang akan dijalankan ditapak projek tersebut ialah membersihkan kawasan tanaman nangka madu seluas 20 ekar dan menanam semula pokok nangka madu yang mati. Selain itu kami sedang menyiapkan kawasan untuk tanaman pisang dan pada masa yang sama juga kami merancang menyiapkan sekurang-kurangnya 10 hingga 13 ekar kawasan untuk tanaman terung bulat. Penyediaan tapak mungkin mengambil masa yang agak lama kerana kami perlu juga menyiapkan sistem siraman kerana ini adalah kali pertama kami menanam sayur²an di tempat ini. Kami menjangkakan penyediaan tapak akan dapat disiapkan selewat-lewatnya pada penghujung Okt. dan terung bulat akan mengeluarkan hasil selewat-lewatnya penghujung Jan 2012 nanti. Pada masa yang sama juga kami perlu mendapatkan pekerja² tambahan untuk ditempat secara tetap di tapak projek tersebut.
4 comments:

Anonymous said...

Assalamualaikum...

Kami pemborong/pengedar barang² sistem pengairan, Hubungi Kami:

SYABAS NIAGA SDN.BHD
016-6619649 (MAN)
06-3175402 (FATIHAH)

http://syabasniaga.blogspot.com/

Qaiza said...

saya adalah pembekal chitosan,oligo & plant bag yang amat sesuai dalam pertanian (fertigasi/konvensional)

Unknown said...

saya ada mengedarkan baja tanaman berbentuk cecair mikro Bio-One-Plus

Kandungan:
Nitrogen 7%, Ammonian Nitrogen 6%, Water Soluble organik 3%, Water inssoble Organic 0.7%, Phosforos acid 0.8%, P2o5 8%, K2o 8%, Sulphur 7%, Mgo 3%, Mpk 8%, TE 3%, Ekstrak Herba 8%, Organik Material 80%.

Kebaikan:
Bio oneplus juga bertindak sebagai pencegah untuk serangan serangga,virus,penyakit dan lain-lain lagi.
Kebaikkannya apabila menggunakan produk Bio OnePlus ini, pokok tanaman akan lebih kuat, hasil yang lebih baik dan hasilnya lebih selamat berbanding jenama lain yang menggunakan bancuhan bahan kimia.

FUNGSI UTAMA PRODUK
- Agen Pemulihan / rawatan tanaman/daun/batang/akar
- Agen Penggalak buah/durian/dokong/rambutan/mangga dll
- Agen Penggalak bunga/sayuran/orkhid dll
- Agen Penyuburan media tanaman/tanah/sekam/sabut dll
- Agen Ketahanan penyakit / kulat / virus / kutu / hamama dll
- Nilai tambah kesihatan dengan Ekstrak Herba -Herba Perubatan

sekiranya ada sebarang pertanyaan bolehla hubungi Arif
F.b : Mda Arif
email : mdaarifent@gmail.com
phone : 0124501152

Unknown said...

As salamu'alaikum / Salam Sejahtera

Kami adalah agen utama bagi pengedaran GoGrow Kitosan (Chitosan), Perangsang Organik diperbuat dari kulit-kulit binatang laut seperti udang, ketam dan kerang yang mengandungi kandungan kompaun polimer biodegradable yang dipanggil chitin. GoGrow Chitosan bertindak sebagai perangsang untuk tumbuh-tumbuhan menyerap nutrien dan baja dengan semulajadi dan sempurna serta daya tahan atau imun tanaman itu sendiri.

GoGrow Chitosan BUKAN baja, bukan hormon atau vitamin, bukan ubat dan bukan juga kimia, dan selamat untuk digunakan tanpa meninggalkan kesan sampingan.

Bagaimana Go-Grow Chitosan bertindak
1. Pembajaan Tanah - GoGrow Chitosan membantu mikrob menguraikan nutrisi bukan organik kepada bentuk organik agar boleh diambil oleh tanaman. Ia membantu membaiki keberkesanan sistem akar untuk lebih cekap menyerap zat makanan dalam tanah untuk dihantar kebahagian lain tanaman. Ia juga bekalkan kalium dan unsur zat-mikro dalam tanah yang sering kekurangan.
2. Anti Fungal - GoGrow Chitosan menghalang serangan oleh kulat dan ia juga membentuk lapisan kompoun fenolic yang menghalang sebarang kemasukan (penetration) sebarang patogen kulat. Chitosan menghalang reproduksi patogen termasuk menghalang gene yang akan mengeluarkan 'protease inhibators' yang menghalang serangan serangga pada tanaman.
3. Preservatif - Lapisan membran GoGrow Chitosan dapat mengawal buah-buahan daripada menjadi kuning atau coklat dan buah-buahan menjamin kualiti dengan cara menahan kandungan antosianin, flavonoid, dan semua polifenol dalam buah-buahan dari meningkat. Kajian membuktikan bahawa kitosan filem segar penyimpanan boleh mengelakkan buah-buahan dan sayur-sayuran (termasuk pic, pear, gooseberry Cina, timun, lada, anggur, strawberi, mangga, tomato, dan lain-lain) daripada mendapat reput dan rosak. Ia membantu memanjangkan masa penyimpanan dan jangka hayat. Bagaimana ia berfungsi: Membran Chitosan boleh menghalang kedua-dua penyerapan oksigen dan limpahan Karbon yang disebabkan oleh respirasi buah-buahan. Tetapi ia mendorong gas etilena yang bocor keluar, yang menghasilkan buah-buahan selepas menjadi masak. Melalui cara ini, ia menghalang kulat dari pembiakan dan menangguhkan buah-buahan dari masak.
4. Bio Pesticide - Apabila chitosan dibubuh pada tanah, GoGrow Chitosan akan membantu membentuk persekitaran sesuai bagi mengaktifkan bakteria pemakan chitin menghapuskan kulat (fungus) dan telur nematod dan organisma mengandungi chitin yang lain. Kulit kerang juga didapati akan menggalakan pengeluaran(secretion) enzim chitonase yang akan menguraikan chitin pada telur kutu daun, telur nematod dan patogen lain. Kahadiran chitin pada keliling tumbuhan ini sebagai biopestide asli (natural biopesticide) menyebabkan ia tidak memberi kesan toksik kepada haiwan lain seperti ikan, burung, tumbuhan lain dan organisma berfaedah.

AGEN DAN PENGEDAR DIALU-ALUKAN

Salleh S Mohamed
Sal Marketing & Services
6019-2288433 (Tel/whatsapp)
www.cbs-malaysia.com/index.php/chitosan

Related Posts with Thumbnails