Friday, September 2, 2011

Tanaman Terung Bulat - Update Sept 11

Tanaman terung bulat ditanam seluas 4 ekar dan telah mengeluarkan hasil hampir 2 minggu, kutipan terakhir ialah sebanyak 31 bakul (1,240 kg) iaitu pada hari terakhir puasa yang lalu. Keluaran hasil dijangka akan terus meningkat dari masa ke semasa. Sasaran pengeluaran kami ialah sebanyak 25 bakul hingga 30 bakul setiap hari dan kami juga berharap tanaman ini mampu mengeluarkan hasil tanaman sehingga awal tahun hadapan. Ini adalah kali pertama kali menanam terung bulat dengan skala yang besar, pengalaman menanam terung mini pada musim yang lepas banyak memberi kami pengalaman yang berguna dan cuba memperbaiki kelemahan² tersebut pada tanaman terung bulat ini.Status Semasa Projek

Pada masa sekarang kami sedang giat melakukan kerja² pembersihan dan penyediaan tapak di tapak projek di TKPM Serengkam, Maran. Sebuah traktor telah dihantar ke sana untuk melakukan kerja² tersebut. Kerja² yang akan dijalankan ditapak projek tersebut ialah membersihkan kawasan tanaman nangka madu seluas 20 ekar dan menanam semula pokok nangka madu yang mati. Selain itu kami sedang menyiapkan kawasan untuk tanaman pisang dan pada masa yang sama juga kami merancang menyiapkan sekurang-kurangnya 10 hingga 13 ekar kawasan untuk tanaman terung bulat. Penyediaan tapak mungkin mengambil masa yang agak lama kerana kami perlu juga menyiapkan sistem siraman kerana ini adalah kali pertama kami menanam sayur²an di tempat ini. Kami menjangkakan penyediaan tapak akan dapat disiapkan selewat-lewatnya pada penghujung Okt. dan terung bulat akan mengeluarkan hasil selewat-lewatnya penghujung Jan 2012 nanti. Pada masa yang sama juga kami perlu mendapatkan pekerja² tambahan untuk ditempat secara tetap di tapak projek tersebut.
3 comments:

IRRIGATION EQUIPMENT said...

Assalamualaikum...

Kami pemborong/pengedar barang² sistem pengairan, Hubungi Kami:

SYABAS NIAGA SDN.BHD
016-6619649 (MAN)
06-3175402 (FATIHAH)

http://syabasniaga.blogspot.com/

Qaiza e-Collections said...

saya adalah pembekal chitosan,oligo & plant bag yang amat sesuai dalam pertanian (fertigasi/konvensional)

MDA Arif said...

saya ada mengedarkan baja tanaman berbentuk cecair mikro Bio-One-Plus

Kandungan:
Nitrogen 7%, Ammonian Nitrogen 6%, Water Soluble organik 3%, Water inssoble Organic 0.7%, Phosforos acid 0.8%, P2o5 8%, K2o 8%, Sulphur 7%, Mgo 3%, Mpk 8%, TE 3%, Ekstrak Herba 8%, Organik Material 80%.

Kebaikan:
Bio oneplus juga bertindak sebagai pencegah untuk serangan serangga,virus,penyakit dan lain-lain lagi.
Kebaikkannya apabila menggunakan produk Bio OnePlus ini, pokok tanaman akan lebih kuat, hasil yang lebih baik dan hasilnya lebih selamat berbanding jenama lain yang menggunakan bancuhan bahan kimia.

FUNGSI UTAMA PRODUK
- Agen Pemulihan / rawatan tanaman/daun/batang/akar
- Agen Penggalak buah/durian/dokong/rambutan/mangga dll
- Agen Penggalak bunga/sayuran/orkhid dll
- Agen Penyuburan media tanaman/tanah/sekam/sabut dll
- Agen Ketahanan penyakit / kulat / virus / kutu / hamama dll
- Nilai tambah kesihatan dengan Ekstrak Herba -Herba Perubatan

sekiranya ada sebarang pertanyaan bolehla hubungi Arif
F.b : Mda Arif
email : mdaarifent@gmail.com
phone : 0124501152

Related Posts with Thumbnails