Monday, January 11, 2010

Timun Jan 2010 - Cabaran Bermula

Cabaran bermula kerana harga timun jatuh menjunam sejak disember 09 yang lalu. Mungkin semua sudah sedia maklum tentang kejatuhan beberapa jenis sayur²an dipasaran pada masa sekarang. Harga timun bermula baik sejak november hingga awal disember yang lalu di mana harga ladang untuk timun pada masa itu sekitar RM1.00 hingga RM1.20 untuk 1kg. Pada sekarang harga menjunam sekitar RM0.40 hingga RM0.60 untuk 1kg.

Pada nov yang lalu kami berusaha untuk memastikan pokok timun membesar lebih cepat dan mengeluarkan hasil lebih cepat.... tetapi bila bulan disember harga jatuh... kami mula mencari jalan macam mana nak bagi pokok timun lambat berbuah...hehehe.... tiada rezeki nak buat camner kan? Timun telah mengeluarkan hasil sejak 3 minggu yang lepas dan sehingga kini timun telah mengeluarkan hasil 20,000kg (20 tan). Pada masa sekarang kadar keluaran hasil timun ialah 1,000kg hingga 1,500kg (1 tan hingga 1.5 tan) setiap hari.

Perkembangan pokok pula, walaupun 3 minggu telah mengeluarkan hasil pokok masih berkeadaan baik. Selama kami menanam timun boleh dikatakan inilah pokok timun yang terbaik pernah kami hasilkan. Kami jangkakan pokok timun tersebut mampu mengeluarkan hasil sekurang²nya 2 minggu lagi dengan hasil sekurang²nya 10,000kg (10 tan) lagi.

Apa yang kami lakukan semasa harga jatuh sekarang? mula² tu kecewa jugak..... dok pikir dalam kepala nak cabut jer pokok timun ni nak ganti ngan labu lak. Walaubagaimanapun menanam sayur secara konversional seperti kami walaupun harga menjunam kami masih boleh mendapat keuntungan walaupun marginnya kecil ini kerana kos untuk konvensional adalah lebih rendah berbanding tanaman fertigasi. Apa yang kami lakukan sekarang walaupun harga rendah kami cuba sedaya cuba meningkat hasil tanaman tanpa kos tambahan. Jadi walaupun harga rendah tetapi hasil meningkat kami tetap akan mendapat keuntungan sewajarnya. Antara penyebab harga timun jatuh ialah kerana lambakan timun di pasaran. Untuk memastikan timun kami berjaya dijual dan bersaing di pasaran, kami hanya menjual timun yang bermutu (gred A) sahaja, timun yang kurang cantik (gred B) kami buang begitu sahaja.

pokok timun tumbuh subur


timun mengeluarkan hasildaun pokok yang lebarbuah² timun gred B dibuang begitu sahajadaun yang lebat dan tersusun


timun sedia di petikpengeluaran sebanyak 20 hingga 30 bakul sehari

Click Here!

3 comments:

Azhanie said...

Thanks bagi timun. Besar2 la ...

Wan Mohd Ghazali said...

Kenapa buang timun gred B. carlah jalan untuk buat "pickle"timun dan di botolkan. Bolih jual ke supermarjet dan Mcdonald. Dia orang letak dalam burger

Anonymous said...

untuk sebatang pokok timun, berapa kg timun yang dapat dihasilkan ?

Related Posts with Thumbnails