Friday, November 14, 2008

Nangka Madu Update Nov 08

Sebanyak 380 pokok nangka madu di tanam di kawasan seluas 5 ekar. Tanaman nangka madu ini dari jenis Mastura. Pada peringkat awal banyak juga pokok yang mati akibat di musnahkan oleh haiwan yang mencerobohi kawasan tanaman. Pokok nangka yang musnah kini di tanam semula, pada masa sekarang umur pokok nangka madu tersebut sudah mencapai tempoh 6 bulan di tanam dan pertumbuhan sehingga paras kepala. Pada musim hujan sekarang banyak membantu pertumbuhan tumbesaran pokok. Kami juga merancang untuk menanam cili di antara baris² nangka tersebut, dimana di setiap baris boleh memuatkan 3 hingga 4 batas cili. Sebelum projek ini dilaksanakan kami memerlukan menyiapkan sistem penyiraman terlebih dahulu.






Related Link :
Nangka Madu Update Feb 09
Nangka Madu Update Nov 08
Tanaman Nangka Madu
Tapak Baru - Tanaman Nangka Madu

9 comments:

Anonymous said...

Nangka tu guna anak klon kawin atau biji...nampak tinggi jer...say baru tanam 8 bulan tinggi dah MASTURA n CJ3.. Dapat benih kat mana??..Dari PPK Maran ker??..

azmi

012-2613864

KhazOne Agro said...

Tengok tu tuan tanah bergaya..tgk sekali imbas mcm APEK SENARIO ghopenye..

Anonymous said...

kat mana nak dapat benih nangka madu mastura,cj3 atau yang jenis isi oren?Yang mana lebih baik?Minta hubungi saya.

Marzuki 019-4512345

Taufiku San said...

cam apek..? hahha takyah susah berkebun...bleh berlakon ler kalau gitu.......

Taufiku San said...

untuk maklumat benih boleh hubungi PPk Maran... mereka banyak maklumat pasal nangka nih......

ayah yeop said...

Good work. T/k kerana menggunakan benih yg saya hasilkan.

Jika ada masalah, contact saya.

zainal

ayah yeop said...

Saya akan beri kursus 3 hari di Maran, Pahang pada 19-21 Julai. Contact your PPK untuk pembiayaan menghadiri kursus and contact PPK Maran minta reservekan satu tempat dan penginapan untuk menghadiri kursus.

Soon your plants need pruning. You need to know how to prun properly.

Do attend the short course in Maran. See u there

Anonymous said...

ayah yeop,
saya menanam nagka madu tetapi saya tidak mengetahui teknik prunning dan bila masanya di lakukan prunning. Boleh ayah yeop terangkan?

Azman 019-9151765

Rizal A.G said...

ngape le jauh bebeno kursusnya, kt ipoh xde ke??..sy ni duk kt ipoh...nk cari benih mastura pun ssh bebeno kt area ipoh ni...

Related Posts with Thumbnails