Monday, June 9, 2008

Timun & Labu Mac 08 Update 2

Semua tanaman telah habis mengeluarkan hasil pada minggu lepas. Timun dapat dikeluarkan sebanyak 45 tan metrik (45,000 kg) sahaja dan labu pula hanya 20 tan metrik (20,000 kg). Pada musim hadapan hasil timun dijangka akan dapat ditingkat ini kerana pada musim ini kami menghadapi masalah kerana benih variati timun yang digunakan pada musim ini dari jenis yang kurang menghasilkan buah. Jika tidak kerana masalah tersebut sepatutnya hasil timun dijangka sehingga 60 tan metrik (kiraan berdasar jumlah timun pada musim 2007 yg menggunakan benih berlainan). Labu pula menghadapi masalah kekurangan tenaga kerja untuk menguruskannya walaupun terdapat 8 orang tenaga kerja ini kerana pada masa yang sama terpaksa memungut timun untuk dipasarkan. labu menghadapi masalah rumput, kurang pembajaan dan kurang meracun walaubagaimanapun masalah ini akan di atasi pada musim hadapan. Untuk masalah rumput penggunaan silver shine akan digunakan, untuk masalah pembajaan pula disebabkan batas dipenuhi oleh pokok yang merayap dan memenuhi tanah sehingga menyukarkan untuk membaja akan di atasi dengan menggunakan kaedah pembajaan cecair melalui queen gil driptape. Untuk masalah meracun perosak pula untuk musim akan datang boom sprayer akan digunakan dengan adanya boom sprayer kerja-kerja meracun untuk kawasan seluas 5 ekar akan disiapkan dalam masa kurang 1 hari sahaja. Pada musim hadapan kami menjangka hasil labu antara 25 tan metrik hingga 30 tan metrik.


Dari segi pemasaran pula harga timun untuk musim ini ialah antara RM0.60 hingga RM1.20 untuk setiap kg dan labu pula antara RM0.80 hingga RM1.20. Timun dan labu pada musim ini dipasarkan kepada perniaga² berdekatan, pasar borong Selayang, Terengganu, Johor Bharu, FAMA dan Pasaraya Giant.

Status semasa projek pula pada minggu ini kerja-kerja meracun pokok labu dan pokok timun dan seterusnya kerja² untuk membajak. Penyedian tapak akan dilakukan sepanjang bulan ini dan proses menanam pula akan dilakukan pada awal Julai 2008. Timun akan mengeluarkan hasil pada awal ogos dan labu pula pada september.Kerja-kerja membersihkan kawasanQueen Gil Driptape disimpan untuk kerja-kerja pembersihan

Boom Sprayer sedang di servis dan bersedia untuk digunakan

No comments:

Related Posts with Thumbnails